Schrijver
Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS’ers
In dit boek vertellen kinderen van SS-ers hun persoonlijke verhaal. Acht over hun vader die bij de SS zat en één over zijn grootvader: Henk Feldmeijer, oprichter en leider van de Nederlandsche SS. Hun verhalen gaan over de achtergronden van de SS’ers en het waarom van hun keuzes en over wat dat doet met jou als kind.
Eén ding hebben deze kinderen gemeen: ze maakten de oorlog niet bewust mee, maar hij is altijd voelbaar in hun leven. Als ze vertellen over het verleden van hun vader, worstelen ze met de vraag: waarom maakte hij deze keuze? En hoe moet ik mij daartoe verhouden? Ben ik slachtoffer of medeplichtige? En hoe kom ik ermee in het reine? Zoals Anna zegt: ‘Deugde mijn vader? Deugde de familie? Deug ik?’ Of Emile die zich afvraagt: ‘Ben ik misschien toch ook voor dat idealisme gegaan wat zij voor ogen hadden? Want lang dacht ik: dit kunnen toch geen slechte mensen zijn. Mijn eigen familie!’
Dit boek gaat niet alleen over opgroeien in een getraumatiseerd gezin en over het zoeken naar een eigen identiteit. Het is ook een verhaal over schuld en boete. Of zoals Carella zegt: ‘Ik had een vader die SS’er was, maar ik had ook een vader die verschrikkelijk veel van mij hield en die op zijn manier het beste uit mij wilde halen. Ik ben zijn dochter, en dat wíl ik ook zijn.’
‘Indrukwekkende, openhartige getuigenissen. Verhelderend voor wat betreft de beweegredenen van SS’ers. Aangrijpend en ontroerend als het gaat om de gevolgen voor hun kinderen.’ – Evertjan van Roekel, historicus en auteur van Veldgrauw, Nederlanders in de Waffen-SS
Pop & Art, 60 popmuzikanten over het kunstwerk van hun leven
Pop & Art is een interviewbundel waarin zestig bekende Nederlandse en Vlaamse popmuzikanten – jong en oud, met verschillende achtergronden en muziekstijlen – praten over hun favoriete kunstwerk. Zij doen dit aan de hand van een nummer uit hun eigen oeuvre dat voor hen de soundtrack van dat kunstwerk is. Dat levert gesprekken op die persoonlijk, kwetsbaar en openhartig zijn. Gesprekken die gaan over het leven, en alles wat daarbij hoort.
In de uitwerking – het beeld van het kunstwerk, het interview en een Spotify-code die leidt naar de soundtrack van de artiest – worden ogen en oren verbonden. Kijken, lezen én luisteren dus. ‘prachtige muzikale en persoonlijkE verhalen’ – Ernst Jansz (Doe Maar, CCC inc)
Champagne in Sarajevo, meelsoep aan de Marne
Dit boek is een uitgebreide en herziene uitgave van Honger, een geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Het vertelt over het belang van voedsel tijdens de Eerste Wereldoorlog. De dagelijkse struggle for life van soldaten en burgers om eten te vinden had verstrekkende gevolgen voor het verloop van de oorlog. Darbij heb ik geprobeerd zelf te ondervinden hoe het was actief te zijn in de strijd. Zo neem ik deel aan een re-enactment en werk ik als souschef in een nagebouwde veldkeuken. Bovendien breng ik een aantal koude, eenzame en vooral hongerige dagen en nachten in een gerestaureerde Duitse loopgraaf door.
De historische gebeurtenissen, gezien vanuit het standpunt van de drie belangrijkste landen die strijd leverden aan Westfront (Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland), worden verweven met citaten uit dagboeken, handleidingen en getuigenissen. De focus van het verhaal blijft sterk gericht op voedsel, of eerder het gebrek eraan, en alles wat ermee te maken heeft: productie, distributie, bereiding en ontvangst.
Authentieke recepten uit de veldkeukens van de soldaten en van de gewone burgers worden toegevoegd. In deze herziene en uitgebreide druk een nieuwe hoofdstuk over de voedselvoorziening in België: over de rap slinkende voedselvoorraden en een landbouwsector achter prikkeldraad.
De Britse editie van behaalde in 2020 zilver met de Military History Award. In 2019 werd het bekroond met brons in de categorie War & Military van de Foreword Indies Book of the Year Award. ‘
(…) een uitzonderlijke, alternatieve en vooral menselijke kijk op het leven tijdens Wereldoorlog I. Een must read voor iedereen met interesse in historie met een persoonlijke touch!’
Hunger, how food shaped the course of the First World War
Among the numerous books that have been written about the First World War, this work stands out for its focus on the role of food in this bloodiest and most gruesome of conflicts. Dutch historian Rick Blom, has created a fascinating and absorbing narrative from a wide range of source material, including personal diaries by active servicemen and civilians, historical accounts, interviews and conversations with the last veterans still alive at the time of writing, food manuals, and recipe books.
Direct quotes from diaries are deftly interwoven into an account of the war’s progress from the standpoint of the three principal nations involved in the conflict (Britain, France and Germany). Interlaced are vivid descriptions of the author’s own attempts at experiencing at first hand what it must have been like to be active in combat. He takes part in a re-enactment (working as a sous-chef in a recreated field kitchen) and later spends three cold, hungry, solitary days and nights in a restored trench.
Throughout, the focus remains firmly on food, or rather the lack of it, and everything related to it: production, distribution, preparation, quantities and how it influenced the outcome of the war. Recipes from war-time sources conclude each chapter. Hunger makes for a gripping, at times harrowing read. Written by a historian from a country that was neutral during the war, this work offers a new perspective on the conflict at the centenary of its end.
Honger, een geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog
Wereldoorlog I was het bloedigste en ingrijpendste conflict dat ooit is uitgevochten op Europese bodem. Even uitzichtloos als het conflict zelf was de dagelijkse strijd van burgers en soldaten om voedsel honger en de zoektocht naar eten maakten van de oorlog ook los van het geweld een dagelijkse strijd op leven en dood. Een uitzonderlijke, alternatieve en menselijke kijk op het leven tijdens Wereldoorlog I, in de beste traditie van Frank Westerman.
Niet alleen beschrijft Rick Blom aan de hand van dagboeken en getuigenissen de dagelijkse struggle for life, hij reisde ook zelf naar de plekken die de oorlog maakten tot wat hij was. Zo ondervond hij aan den lijve hoe de omstandigheden in de loopgraven moeten zijn geweest, door daar te verblijven. Met unieke recepten uit de veldkeukens van de soldaten en van de gewone burgers in die tijd.
Onder Dwang
Humphrey Ludwig (pseudoniem) en journalist Rick Blom beschrijven het leven van een terbeschikkinggestelde in al zijn facetten. Gebaseerd op de ervaringen van Humphrey schetsen zij een onthullend en indringend beeld van de dagelijkse gang van zaken achter de muren van ’s lands zwaarst beveiligde TBS-inrichting, de Van Mesdagkliniek.